Alcoholvrije februari met de thee van Javana


Deze maand gaan al meer dan 120 000 mensen de uitdaging aan om geen alcohol te drinken tijdens ‘Tournée Minérale’, een initiatief van Stichting tegen Kanker en De DrugLijn om ons bewuster te maken over ons alcoholgebruik. Koffie- en theezaak Javana staat helemaal achter dit initiatief en geeft enkele leuke tips and tricks om alcohol te vervangen door een heerlijke koude thee.

“We merken dat er minder en minder alcohol gedronken wordt bij de lunch en het diner”, aldus Sylvie Verhaeghe van Javana. “In Azië wordt al heel lang thee gedronken bij de maaltijd. Thee helpt de smaak te neutraliseren, waardoor je de hap intenser ervaart. Het heeft een rijke complexiteit waarmee het gerecht alleen maar beter kan worden.”

Het leuke aan thee bij de maaltijd brengen is dat je het als aperitief, als dessert of als digestief kan serveren, maar ook als wijnvervanger tijdens de hoofdmaaltijd. Als thee met een hoofdmaaltijd gecombineerd wordt, raden we aan om het minder zoet te maken en geen siroop te gebruiken. De algemene regel is dat waar je rode wijn zou schenken, je het beste zwarte thee neemt en waar je witte wijn zou serveren, combineer je eerder met groene thee.

Tip: serveer de thee in een wijnglas, dat maakt het meteen feestelijk!

Vis combineer je dus het beste met groene thee, omdat de vegetale, zilte smaak goed bij vis past. Ook kruidenthee is dankzij zijn lichte afschenk een lekkere keuze bij vis. Bij vlees of kaas zal zwarte thee dan weer beter passen. Een tip is om de thee te presenteren in een wijnglas, wat het meteen ook ‘fancy’ maakt!

Tussen twee maaltijden door is het een echte aanrader om Pai Mu Tan te drinken, een Chinese witte thee die de maaltijd neutraliseert. Bij desserts raden we aan om iets met munt te serveren, zoals een groene muntthee. Bij chocoladedesserts is Touareg bio een lekkere combinatie.

Benieuwd hoe dit allemaal smaakt? Javana is volop restaurants aan het overtuigen om deze keuze aan te bieden deze maand. Volg hen op Facebook om op de hoogte te blijven van de deelnemende restaurants!

Geschreven op 3 februari 2017


Charmecollectief vzw | Muntplein 2/1 | B-8000 Brugge | info@charmecollectief.be