JAVANA

JAVANA

In het centrum van Brugge aan het begin van de Steenstraat vindt u Javana terug.

Als je hier binnen loopt word je onmiddellijk meegenomen door de heerlijke geuren van koffie en thee.

Kom gerust binnen om te 'neuzen' tussen al het lekkers.

U wordt met plezier geholpen om de voor u lekkerste  koffie en thee uit te kiezen.

Oorsprong

De huidige zaakvoerders van Javana zijn de derde generatie van een familie smaak- en geurepicursten die in 1949 startten met het branden van verse koffiebonen. Javana is de enige ambachtelijke koffiebranderij binnen de Brugse stadsmuren.

‘De’ smaakwinkel

Een verrukkelijke aanval op je zintuigen. Zo ervaar je een bezoek aan kijk-, geur- en smaakwinkel Javana. De wand wordt versierd door tientallen theevariëteiten. Unieke combinaties van smaken die in glazen bokalen en lades bewaard worden. Een andere wand biedt overzicht aan de zelf gebrande koffievariëteiten, die in bonen of gemalen versie te koop zijn. Maar ook diverse accessoires zoals koffiemolens en tassen versieren het winkeldecor.

Hoogkwalitatief aanbod

Javana voert zelf koffiebonen in uit tal van exotische bestemmingen zoals Brazilië, Costa Rica, Jamaica, Mexico, Guatemala, Colombia, Indonesië, Kenia en Ethiopië en brandt daar diverse variëteiten mee. Zo wordt een breed en hoog kwalitatief aanbod gecreëerd van een twaalftal ‘estate’ koffies en een tiental mengelingen. Thomas selecteert de bonen, brandt de koffie in hun ambachtelijke branderij en creëert de mengelingen. De finesse van het branden of roosteren zit in de specifieke temperatuur en brandtijd die per boon varieert. Het is werk dat met een groot fingerspitzengefühl dient te gebeuren. De grootvader van Sylvie en Evelyne, in de stad gekend onder zijn bijnaam ‘Paultje Paraplu’ (de man begon oorspronkelijk met een parapluwinkel, voordat hij zich op koffie en thee toelegde), heeft de vaardigheid met de genen en met veel geduld aan zijn zoon Jacques meegegeven. Op zijn beurt inspireerde Jacques zijn dochters Evelyne en Sylvie en leerde de kneepjes van het koffiebranden aan schoonzoon Thomas.

De theeconnaisseur

Sylvie is de theeconnaisseur van de familie: zij heeft ondertussen meer dan 120 soorten thee verzameld, maakt unieke melanges en adviseert de klanten over de effecten van de diverse theevariëteiten: wat helpt je vermageren? Van wat maakt je ice tea? Wat bevat veel antioxidanten?

Lokale kwaliteit

Ook verschillende Brugse horecazaken zijn vaste klant bij Javana. Ze kloppen   er aan voor professioneel advies om hun selecte thee- en koffiekaart met de beste smaken te vullen. Lokale kwaliteit die nergens anders te vinden is, wat kun je nog meer wensen? Het succes inspireerde de familie om een tweede winkel te openen in Gent. Maar de Brugse bezoeker kan de originele winkel ontdekken, waar de speekselklieren zullen beginnen werken zodra je in de omgeving van de winkel komt. Echt lekkere koffie, die haal je bij Javana.

Javana
Steenstraat 6
8000 Brugge

Charmecollectief vzw | Muntplein 2/1 | B-8000 Brugge | info@charmecollectief.be